Oldal kiválasztása

Cold brew kávé és tea

Cold brew kávé készítése
j

Kormos Rita

Dátum: 2020/12/24

Cold brew – avagy kényelmes hideg áztatás trükkjei

Mit is jelent a „cold brew” a tea és a kávé világában és miért érdemes kipróbálnod őket? Ha érdekel, hogy milyen kényelmesen tudsz különlegesen finom hideg kávé és tea italokat készíteni, akkor itt a Te helyed!

A „cold brew” vagy a japán megfelelője a „mizudashi” azt jelenti, hogy a kávét és a teát nem lefőzés után hűtöd le, hanem az elejétől fogva hideg vízzel érintkezteted a teafüvet, illetve az őrölt kávét. A japánok által kedvelt módszerről van szó. Ugyan több időbe kerül az italod elkészítése, azonban csodálatosan egyszerű és nem igazán kell odafigyelned rá. Plusz jó pont, hogy a hideg víz hosszabb ideig történő érintkezése a teával, kávéval egészen más ízt eredményez, mint a hagyományos elkészítési módok.

Kávék esetében el lehet készíteni a „cold brew” verziót többek között French press-szel is, de akár egy egyszerű kancsóban is felöntheted a kávé őrleményt hideg vízzel. A kávé, a víz mennyisége és az áztatási idő mind jelentős tényezők, melyek befolyásolják majd a végső íz érzetedet. Érdemes kikísérleteznek a számodra tökéletes kombinációt. Általában azonban elmondható, hogy leszűrés előtt minimum 8 órán keresztül célszerű hagynod a hűtőben.

Teák esetében is lehetséges a módszer, mind szálas, mind filteres teáknálZöld teák esetében például egy plusz enyhe édes ízt eredményez a hűtőben történő áztatás. Emellett gazdagabb C-vitamin tartalmat tulajdonítanak a hideg vízzel történő teának, mint a meleg vízben feloldódó tealeveleknek. Ahogyan a kávék esetében is, kiemelten érdemes arra figyelned, hogy milyen a víz minősége, hiszen a keményebb, magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkező víz másféle ízt eredményez, mint az, amelyik lágyabb. Az utóbbi nem befolyásolja erősen a végeredményt, így finomabb italt készíthetsz belőle.

A teákat nem szükséges 8 órán keresztül ázni hagynod. Függ a fajtától és a tealevelek nagyságától is, például a japán sencha tea gyorsabban oldódik hideg vízben, mint például a gyümölcsteák, amelyeknek egy-két órára van szükségük. Ha szűrőbetétes tea termosz kulacsban készíted, akkor a hűtőből kivéve fogyaszthatod is azonnal, vagy bedobhatod a táskádba és viheted is magaddal a frissítő italodat.

Hogyan egészségesebb, forrón vagy hidegen?

A kávék esetében a forró kávénak magasabb az ANTIOXIDÁNS tartalma, mint a cold brew-nak, viszont a cold brew teák esetében a frissességért, nyugodt éberségért felelős TEANIN és például az immunrendszer és a koncentrációt erősítő GLUTAMIN magasabb arányban van jelen, mint a forró verziójában.

Mindenképpen érdemes egyszer kipróbálnod, és ha bejön, akkor tovább kísérletezned a cold brew italokkal, hiszen a saját ízlésednek megfelelő italt készíthetsz el minden különösebb fáradozás nélkül, csupán azzal a technikával, hogy sokáig áztatod hideg vízben a teát, illetve a kávét.

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?