Oldal kiválasztása

Crema, a kávé krémje

Zahara kávé - espresso csésze - karos kávégép
j

Kormos Rita

Dátum: 2019/05/22

Kávé crema

avagy Te tudod, mit iszol?

Biztosan sokszor hallottad már a kávék fantázia neveiben a jól csengő „crema” kifejezést, de vajon tudod-e, mit is takar pontosan ez a szó? Olvass tovább, és lerántjuk róla a leplet!

Ha érzékelted valaha, hogy a kávé tetején megjelent egy világosabb, egybefüggő réteg az eszpresszó tetején, akkor nagy valószínűséggel már találkoztál vele. Az olasz kifejezés a kávé tetején lévő „krémre” utal.

A „crema” tehát nem más, mint a kávé tetején megjelenő világosabb színű réteg, amely az eszpresszó lefőzése során keletkezik. A magas nyomású víz áthatol a kávépogácsán, amelyben ennek hatására kioldódnak az olajok. Olajos tulajdonságuk miatt nem tudnak a vízzel teljes mértékben egyesülni, így apró olaj buborékok jönnek létre.

Alapvetően a ROBUSTA fehérje tartalma könnyebben hozzájárul a crema képződéshez. Ugyanakkor sok múlik az adott kávéfajtán, termesztési területen is, hiszen a párásabb éghajlaton magasabb olajtartalom jellemzi a kávékat.

Természetesen, a kávéfőzőktől is függ, hogy képződik-e crema, hiszen a French press vagy a filteres kávé esetében nem lehetséges és nem is szükséges, tehát elsősorban az eszpresszó gépek, illetve a nagy nyomást biztosítani képes kávéfőzők esetében beszélhetünk cremaról.

Szép, világosbarna, egybefüggő Crema keletkezik, ha a kávé főzésekor megfelelő a:

  • víz hőmérséklete,
  • a kávébab minősége,
  • a kávé őrlésének mértéke,
  • a víz átfolyásának ideje és folytonossága (tehát nem csöpögve, hanem szépen egybe, de vékonyan folyik át a kávén),
  • a nyomás, illetve
  • gondos odafigyeléssel történik a kávéfőzés.

Viszont ahány kávé, annyi szokás, tarthatná a mondás, hiszen a száraz vagy félig mosott eljárással feldolgozott kávécseresznyék zsír-és cukortartalma magasabb, mint például amikor egy elkerített területen, víz segítségével választják el a kávébabot a gyümölcshéjától. Emellett a crema-képződéskor fontos a kávébabok pörkölése, az őrölt kávé tárolási ideje (minél frissebb, annál több anyag tud kioldódni), a kávé tárolásának módja, de mind-mind függ a kávébabok egyedi igényeitől is. Tehát a vékonyabb crema nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz a kávé, ahogy a szép vastag crema sem ígér ízorgazmust.

EXTRA TIPP: Ha szeretnél otthon latte art-al kísérletezni, akkor a kezdetekben mindenképpen egy 100% robusta kávét válassz. Az ára is kedvezőbb és az öntött mintád is sokkal látványosabb lesz a vastag, telt crema-nak hála. Ha pedig nem érzed magad elég ügyesnek a tejöntés technikájához, esetleg tejhabosítód sincs, akkor egy szép crema tetejét egy kis csokiöntet segítségével is nagyon egyszerűen feldobhatod.

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?