Oldal kiválasztása

Kávé darálás tippek

Kávé darálás
j

Timi

Dátum: 2019/12/28

Hogyan daráljunk kávét? És hogyan NE? Milyen hibákat érdemes elkerülnünk? Miért érdemes egyáltalán szemes kávét vásárolnunk?

Kávé darálás tippek, trükkök, jó tanácsok

A szemes kávé előnyei

Felgyorsult világunkban hajlamosak vagyunk mindent fogyasztásra készen vásárolni. Ennek azonban ára van, ez pedig a minőség és a természetesség. A cégek persze alkalmazkodnak a fogyasztói igényekhez és megoldják a problémánkat is: cukorral és mesterséges ízesítőkkel becsapják érzékszerveinket, hogy ne tudjunk különbséget tenni a gyors és a lassabb megoldások között. Az, hogy ez valódi probléma-e, hogy mennyi egészségügyi gondot okoz ez nekünk, az azt gondoljuk, részben filozófiai kérdés, a döntést mindenkire rábízzuk.

Az igazi kérdés valójában az, hogy mit nyerünk BIZTOSAN azzal, ha szemes kávét >> teszünk a kosarunkba?

Emlékszek első kémia óráim egyikére, amikor azzal kísérleteztünk, hogy az apró darabokban lévő lévő krumpli mennyivel gyorsabban fő meg, mint az egész krumpli. Gondolom senkinek sem nehéz elképzelnie, hogy a kávénál is hasonló a helyzet. Az őrölt kávénak sokkal-sokkal nagyobb felülete van, amiről sokkal-sokkal gyorsabban elillanak a kávé aromáját adó anyagok.

A szemes kávé előnyeiSzerintem azonban ennél is többről van szó: a reggeli kávé egy szertartás, aminek ha megadjuk a módját, sokkal többet ad, mint amennyi időt elvesz. Hisszük, hogy a jó kávé = elégedettség. És minél többet adtunk hozzá mi, annál finomabb lesz.

“A mondás szerint a kávé olyan, akár a szerelem: minél nagyobb odaadással készíted, annál finomabb.” – Elif Safak

A zöld kávé darálása

Gyorsan, még itt, az elején szögezzük le. Zöld, azaz nyers kávét csak őrölve vásárolj, legalábbis abban az esetben, ha fogyást támogató, természetes hatását szeretnéd kiaknázni. A nyers kávét magas klorogénsav tartalma miatt kedveljük – hogy miért, azt a zöld kávé hatásairól szóló cikkünkben olvashatod -, ugyanakkor fontos tudni, tudni róla, hogy nyers formájában a kávészem kőkemény, szó szerint. A pörkölőüzemek közül sem vállalja mindegyik a megdarálását, mivel még az egyszerűbb üzemi gépekbe is kárt tehet. Háztartási darálóval semmiképp ne próbálkozzunk, nem csak felesleges, hanem tönkre is teszi a gépünket. Válasszunk inkább őrölt zöld kávét.
Zöld kávé pörkölés házilag - otthon a sütőbenSzemes zöld kávét is érdemes lehet beszereznünk, de ezt kifejezetten konyhatünderék és gasztro kalandorok figyelmébe ajánljuk. Segítségével ugyanis illatozó kávépörkölő üzemmé alakíthatod konyhádat. A “hogyan?”-t elolvashatod Kávé pörkölés házilag oldalunkon >>

Daráljunk kávét – de mivel?

Vico fa retro kézi kávédarálóSokan azért nem vesznek szemes kávét, mert nincs otthon kávé darálójuk. Minden bizonnyal nekik nincs otthon semmilyen eszközük, amivel mondjuk süteményhez diót, mogyorót lehetne darálni. Valószínűleg sem konyhai robotgép, sem turmixgép nem lapul a konyhájukban. Mert, ha mégis, akkor tévedtek, ugyanis ezekkel is megdarálható a kávé, egyáltalán nincs arra szükség, hogy az eszköz neve K-Á-V-É-D-A-R-Á-L-Ó legyen.

A darálás és a kávé ital íze

Tudtad? A kávé íze nagyban befolyásolható a darálással. A legfontosabb, hogy tudjuk: a különböző kávékészítési módok és kávégép típusok különböző szemcseméretet igényelnek. Filteres kávékészítéshez mindig durvábbra kell darálnunk a kávénkat, különben eldugul a filter, nem jön át rajta a kívánt mennyiségű kávé. Kotyogós kávéfőzőhöz szintén durvábbra őrölt kávét érdemes használnunk, ez kifejezetten veszélyes is lehet finom szemcsemérettel, ugyanis akár robbanhat is a besült kávé.

Automata és karos kávégépek használata esetén már bátrabban kísérletezhetünk finomra darált kávéval, de itt sem ajánlott átesnünk a ló túloldalára.

A két véglet – a túl finom és a túl durva darálás okozta kávé hibák

A túl finomra darált kávé

Ha túl finomra daráljuk a kávénkat, akkor a kávégépünkben nem lesz elegendő nyomás, hogy kellően rövid idő alatt átnyomjon az őrleményhez a kávénkon elegendő vizet. Úgy mondjuk, hogy “besül a kávé”. Szinte szó szerint is érthetjük, ugyanis ennek hatására keserű, égett ízű kávét kapunk. A hibánkat onnan is beazonosíthatjuk, ha azt tapasztaljuk, hogy a lefőzést követően a kávé pogácsa túlságos nedves, lucskos marad.

A túl durvára darált kávé

Ha túl durvára daráljuk a kávénkat, az azt eredményezi, hogy a víz sokkal gyorsabban átfolyik rajta. Ha pedig gyorsan átfolyik, akkor nincs elég ideje, hogy a kávéból kioldódjanak az értékes anyagok: az aromát és a koffein. Az eredmény egy híg, vizes, íztelen lötty lesz, amitől biztosan nem ébredünk fel reggel. Felismerni onnan tudjuk még, hogy a lefőzést követően a kávépogácsa szinte száraznak hat.

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?