Oldal kiválasztása

Kávé feldolgozása

Kávé feldolgozása
j

Kormos Rita

Dátum: 2019/02/05

Kávé feldolgozása

AVAGY A KÁVÉ ÚTJA A CSÉSZÉIG

Tudjuk-e igazán, hogy mi is az a kávé? A kávé a kávécserje terméséből készített ital. Az apró kávécseresznye sok folyamaton és lépésen megy keresztül, míg kávé nem lesz belőle. Mik is ezek a lépések?

A kávé növény

Képzeljünk el egy cserjét, ami növekedhet magasabb vagy alacsonyabb hegyvidéki területen is. Rendszertanilag ez a cserje a Coffea nemzetséghez tartozik és két nagyobb alfaját különböztetjük meg: a Coffea robustat és a Coffea arabicat. Itt olvashatsz a kávé növényről bővebben >> A cserje termése vékony, piros héjú és 1,5 cm-es, ezért kapta a találó kávécseresznye nevet. A belsejében található mag pedig nem más mint a kávébab.

Kávé feldolgozása

Kávé feldolgozási eljárások

Gondos ápolás és a kártevőktől való védelem után a megérett kávécseresznyéket leszüretelik, majd a kávé magjától elválasztják a termés húsát. Ennek ma már háromféle módját szokták elkülöníteni: száraz, félszáraz és nedves. A száraz eljárás során leszárítják a héjat, a nedves eljárás során beáztatják a gyümölcsöt, így szabadulnak meg a húsától, míg a félszáraz módszer ennek a kettőnek az ötvözése: beáztatják a kávécseresznyét, majd teljesen leszárítják a húsát.

A szüretet követően 6-8 hétig pihentetik a babokat, majd lehántolják a külső, kávébabot körülvevő vékony ínréteget, így kapjuk meg a kávébab zöldszínét. Ezután kiválogatják a kávébabok közül a kisszeműeket vagy a hibásakat, hogy megakadályozzák az ízélmény elrontását.

A kávé pörkölése

A válogatás után egy nagy utat tesz meg a kávébab: kiszállítják a helyi pörkölőkhöz. Ekkor lesz a kávébab barna és ekkor alakul ki az aromája. A pörkölés azt jelenti, hogy hő segítségével a kávébabban különböző kémiai és biológiai folyamatokat indítanak el, megváltoztatva ezzel az anyag szerkezetét. Két fontos mozzanatot figyelnek a pörkölők a hő és az idő folyamatos ellenőrzése mellett: az első és a második reccsenést. Az első reccsenés előtti kávébabból készült kávét világosnak (pl.:amerikai), a második reccsenést követően sötétnek (pl.:olasz), míg a kettő közöttit közepes (pl.:francia) pörkölésűnek hívják.

A kávé elkészítése

Ezt követően a kávébab őrlésen megy keresztül, hogy aztán asztalunkra kerülve elkészíthessük belőle a kávét. Mivel a modern korban nagyon sokféle kávékészítés létezik, ezért több különböző eszköz közül választhatunk mi is. Klasszikus és mindenki számára ismert a karos kávégép >>, de megemlíthetjük még a ma már sok helyen elterjedt kapszulás kávéfőzőt >> is.

Az eszközökben az a közös, hogy az őrölt kávé és az elkészítési módhoz megfelelő vízmennyiség keverékéből állítjuk elő a gazdag aromával bíró, fáradékonyságot elűző italunkat. Miután kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb kávékészítési módot, meg is főzhetjük reggeli vagy délutáni kávénkat.

Kellemes, pihentető kávézást kívánunk Neked!

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?