Oldal kiválasztása

Kávé gyümölcs és a kerti cseresznye

cseresznyefa
j

Timi

Dátum: 2019/03/01

Cascara, a kávécseresznye

Kávé cseresznye - kávé fa terméseItt a tavasz, megkezdődtek a kerti munkák. Hamarosan virágba borulnak a cseresznyefák. A kávé fa nagyon sokban hasonlít az általunk ismert cseresznyefához. A gyönyörű, fehér, jázmin illatú virágokból apró, bogyós gyümölcs, a kávécseresznye alakul ki. Sokan nem tudják, hogy a kávécseresznye húsa, ami cascara néven ismert, fogyasztható. A szárított gyümölcshúsból általában teát készítenek, de korábban a mezőgazdaságban is használták komposztként magas ásványi anyag tartalma miatt.

Yellow Bourbon, a sárga kávécseresznye

Yellow Bourbon a sárga kávé cseresznyeA két gyümölcsfa között azonban további hasonlóságot is találunk. Nem csak az általunk ismert cseresznyefának van sárga cseresznyét termő fajtája, hanem a kávénak is. A Yellow Bourbon kávé különlegességét ez adja. Ennek a kávéfajtának a gyümölcse élénk arany sárga színű. A brazil Yellow Bourbon kávécseresznye magja, azaz a kávészem kiváló ízű kávét ad mogyorós, tejcsokoládés, narancsos ízjegyekkel.

A kávé cseresznye magja

Kávé pörkölő üzemTovábbi érdekesség, hogy a cseresznyemaghoz hasonlóan, amit melegítőpárnák készítéséhez is használnak – a kávé magja is sokáig megőrzi a hőt. A pörkölő mestereknek ezért kalkulálniuk kell azzal, hogy a pörkölő berendezésből való kivétel után a kávészem még tovább pörkölődik. Ez az oka annak, hogy pörkölést követően a kávészemeket egy forgó tálcán terítik szét, ezzel segítve a gyors lehűlésüket.

A szemes zöld kávé pörkölése házilag

Ha otthon, sütőben pörkölünk kávét (igen lehetséges!), akkor arra érdemes figyelnünk, hogy még a kívánt szín elérése előtt kicsivel kivegyük a kávét a sütőből. A forró tepsiből – amiben vékonyan, egy rétegben elterítve pörkölhetjük a szemes zöld, azaz nyers kávét – érdemes azonnal áttenni egy másik tepsibe, szintén jól szétterítve. Ha kíváncsi vagy rá, hogy tudsz otthonodba fantasztikus kávé illatot varázsolni és házi pörkölő mesterré válni, akkor elolvashatod kávé pörkölés házilag oldalunkon, hogyan tudsz otthon, a sütőben, egyszerűen és gyorsan – kb. 10-15 perc alatt – kávét pörkölni.

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?