Oldal kiválasztása

Kávékaland a kempingezés alatt

Kávézás kempingezésen, sátrazásnál
j

Kormos Rita

Dátum: 2019/06/09

avagy tippek, hogyan tudsz jó kávét inni a sátor mellett

Ti szoktatok kempingezni? A kempingezés költséghatékony és számtalan kalandot is rejt – a család aprajának különösen. A kávészerető “fölnőttek” számára pedig izgalmas felfedezés lehet a megszokott kávéfőzési technikáktól eltérni.

Az instant kávét leszámítva más módszerrel is el lehet készíteni a sátor mellett a kávédat. Ehhez segítségedre vannak a hordozható kávéfőzőka French press, a Handpresso és az Aeropress. Mi pedig segítünk, hogy melyiket válaszd. 🙂

Mindhárom módszer nevében benne van „a nyomás”, mivel mindegyik esetében fontos szerepet tölt be.

French press nemcsak kávé, hanem szálas tea elkészítéséhez is használhatod. A mai French Press szerkezetének ősét az 1850-es években találták fel Franciaországban, majd egy olasz férfi szabadalmaztatta és végül kisebb-nagyobb fejlesztések után nyerte el mai formáját. Használatához megfelelő mennyiségű, közepes finomságú őrleményt, megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű vízzel kell beáztatnod 3-5 percig, majd miután kioldódtak a kávéból az aromák, egy fémszűrő segítségével nyomhatod le a kávéőrleményt az üveg aljára, ezzel átszűrve a kávészemcséket a vízen. A kész kávét ezután még érdemes további 1-2 percig pihentetned fogyasztás előtt.

Az autós Handpresso esetében forró vízre sem lesz szükséged, ugyanis az autód szivartartólyába csatlakoztatva működtetheted. Egyes modellek E.S.E POD-dal és őrölt kávéval is használhatóak, de válaszhatsz Nespresso kávékapszulával működő típust is. Csupán 2-3 perc várakozás után tökéletes eszpresszó minőségű kávé csorog ki a csészédbe. Képzeld el mondjuk, hogy nyaralásra indulsz autóval és megállsz egy fotóért kiáltó, a tengerre vagy a hegyekre gyönyörű kilátással rendelkező pihenőhelyen az út mentén. Büfé sehol, a bekészített sör nem játszik, de te már elképesztően fáradt vagy. És ekkor lazán, egy gombnyomással elkészíted a presszódat, amit aztán elégedetten elkortyolgatsz, élvezve a pillanatot. Ez azért elég menő, nem

legfenségesebb ízélmény azonban az Aeropress segítségével érheted el, igaz, itt a kávékészítés folyamata több spirituszt kíván tőled. Ahogyan a Handpresso is, eléggé modern találmány, 2005-ben jelent meg a piacokon. Egy műanyag hengert kell elképzelned, amelyben dugattyú található. A henger tetejébe (ami valójában a szűréskor lefelé fog nézni) kell az őrölt kávét helyezned és felöntened ~80 fokos vízzel. Az őrölt kávét a vízzel össze kell keverned, majd ráhelyezned a filterrel ellátott tetőt. 2-4 perc várakozás után a szerkezetet megfordítva és a dugattyút lenyomva szűrheted át az italt (durvább őrlemény esetében ez több idő is lehet). Előnye, hogy kicsi és könnyű, ezért akár egy bringatúrára is magaddal viheted a hátizsákodban.

Ha a kávé elkészítésének idejét szeretnéd lecsökkenteni, mégis eszpresszónak megfelelő kávét innál a sátor mellett, akkor a Handpressot lesz számodra tökéletes. Ha viszont szeretsz kalandozni a gasztronómia világában is és különleges, lágyabb ízű kávéra vágysz, akkor a French vagy az Aeropress lesz számodra a nyerő!

Jó kempingezést, jó kávézást!

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?