Oldal kiválasztása

Tejes fekete jeges tea recept

"Jeges Fekete" nyári jeges tea recept Earl Grey fekete szálas teából
j

Timi

Dátum: 2018/07/31

"Jeges Fekete" nyári jeges tea recept Earl Grey fekete szálas teából

A fekete jeges tea recept sztorija

A szálas teákkal kötött – már régi időkre visszanyúló – barátságom kezdetét a klasszikus Earl Grey tea szálas változata jelentette. Megmondom őszintén, nekem akkor teljesen új (íz)élményt nyújtott, különösen tejszínnel fogyasztva. Ezt követte a sorban az indiai Assam Mangalam tea, szintén tejszínnel a mai napig kedvenceim egyike. Ez a két tea jelentette azt a fordulatot, hogy akár a reggeli kávét is hajlandó voltam helyettesíteni teával. A tejszínes Assam Mangalam íze engem a gyerekkori gabonakávéból készült tejeskávék ízére emlékeztet, míg az Earl Grey bergamot olaja nekem olyan, mint a menta. Frissítő, üdítő ízjegyeket ad hozzá a teához, ami csak úgy itatja magát.


Míg a nyár már nem képzelhető el jegeskávé nélkül, addig a szálas teákat sajnos még mindig automatikusan a forró italok közé társítjuk gondolatban, pedig elképesztően finom jeges italokat tudunk belőlük készíteni, és nem csak a gyümölcsösteákból! Most a hideg tejes italok kedvelőinek mutatunk egy frissítő jeges tea receptet!

Eszközök, amikre szükséged lesz a recepthez:

Hozzávalók egy pohár jeges tea elkészítéséhez:

 • 1 púpozott tk. Zahara Kék Madár Earl Grey fekete tea keverék bergamot olajjal VAGY Zahara Assam Mangalam szálas indiai tea;
 • 1-1,5 dl szénsavmentes ásványvíz vagy forrásvíz;
 • Sok jégkocka;
 • 20g magas zsírtartalmú tejszín;
 • ~ 1 dl magas zsírtartalmú, behűtött tej;

A “Jeges Fekete” jeges tea elkészítése lépésről-lépésre:

 • 0) Ne felejtsd el jó előre feltölteni friss vízzel, és a fagyasztóba tenni a jégkocka tartódat!
 • 1) Főzz le egy jó erős feketét, azaz egy nagy púpozott teáskanál szálas fekete tea levelet kedvenc teatojásodba helyezve öntsd fel kisebb mennyiségű – 1-1,5 dl – kb. 90-95 fokos szénsavmentes ásvány- vagy forrásvízzel, hogy jó tömény tea főzetet kapj. A javasolt áztatási idő mindösszesen 2-3 perc, szóval gyorsan meg is leszel vele.
 • 2) Válassz egy lehetőleg magasfalú üvegpoharat, és töltsd fel szinte teljesen jégkockákkal.
 • 3) A jégkockákra önts 20g tejszínt, majd töltsd fel félig a poharat behűtött tejjel. Ha magas zsírtartalmú tejet és tejszínt használsz, akkor gazdagabb, krémesebb ízvilágot kapsz, mintha jegeskávét innál!
 • 4) Töltsd fel teljesen a poharat az elkészített szálas fekete tea főzettel!
 • 5) Dobd fel egy hangulatodhoz illő, színes, újrahasználható szívószállal!

Végül ülj ki a teraszra vagy az erkélyre, és élvezd a napsütést és a hűsítő jeges teát! Egészségedre!!

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?